Práva detí versus detská práca

Aktivity v škole Život v škole

Dňa 16. 3. 2021 sme so žiakmi II. A triedy besedovali o probléme detskej práce.

Žiaci dostali tematické okruhy skúmanej problematiky, aby sa mohli pripraviť tak, aby dokázali reagovať na otázky, ktoré sme spolu riešili. Odpovede hľadali v rôznych zdrojoch. Zistili, ako definujeme detskú prácu a aké sú jej príčiny, koľko detí je zapojených do detskej práce a aké sú jej odvetvia a mnoho ďalších problémov naviazaných na tému besedy.

V dnešnom vyspelom svete sa môže zdať, že problém práce detí už nie je aktuálny, no nie je tomu tak. Deti sú zneužívané v odvetviach ako poľnohospodárstvo pri zbere kávy alebo čaju, v odevnom a textilnom priemysle, vo vojnových konfliktoch, kde čistia mínové polia s nasadením vlastného života.

Zistili sme, že až 46 krajín sveta nemá žiadne zákony na ochranu detí. Deň boja proti detskej práci je 12. jún. Dozvedeli sme sa, že medzinárodný program na odstránenie detskej práce je realizovaný vo viac ako 80 krajinách.

Významným dokumentom, ktorý rieši práva maloletých, je Dohovor o právach dieťaťa, ktorý sme tiež analyzovali. Zo získaných informácií nám vyplynulo, že je to dohovor s najväčším počtom signatárskych krajín. Bol prijatý Valným zhromaždením Organizácie Spojených národov v roku 1989. Upravuje občianske, ekonomické, sociálne, politické a kultúrne práva dieťaťa.

Je veľmi dôležité, aby bol tento dokument uplatňovaný čo najviac v praxi. Žiaci sa v diskusii zamýšľali nad tým, ako by mohli pomôcť znížiť podiel detskej práce. Jednou z ciest je nepodporovanie značiek odevov a výrobkov kozmetiky, ktoré sú výsledkom zneužívania lacnej práce detí.

Všetci sme sa zhodli na tom, že aj osveta a šírenie získaných informácií môžu byť nápomocné.

Renáta Saganová