Noc výskumníkov alebo veda na dosah

Aktivity v škole Život v škole

Noc výskumníkov sa radí k popredným celoslovenským podujatiam pre širokú verejnosť zameraným na popularizáciu vedy a výskumu. Kým v posledných rokoch sme ju mohli zažiť vo veľkých nákupných centrách, tento rok sa podobne ako veľa iných akcií presunula do online priestoru. A hoci absentuje zážitok zo stretnutia naživo, prináša takáto forma Noci výskumníkov aj nové príležitosti. Objavili sme ich aj v piatok 27. novembra so študentami Gymnázia, Veľká okružná v Žiline.

V rámci školskej Noci výskumníkov sa naši študenti mohli v piatok popoludní prostredníctvom on-line schôdze stretnúť so štyrmi z mnohých úspešných absolventov gymnázia, ktorí sa vo svojej profesii venujú vede alebo pracujú s jej výsledkami. Mudr. Kučeráková, vedúca lekárka hematologického oddelenia v žilinskej nemocnici, priblížila prítomným využitie genetiky vo vzťahu ku krvným skupinám, výskumníčka I. Jančigová predstavila našim študentom, ako výskumný tím na Žilinskej univerzite s využitím matematiky modeluje krvinky a tok krvi.
V. Bálint, profesionál v oblasti IT na pútavých príkladoch vysvetlil princípy fungovania súčasnej umelej inteligencie aj jej obmedzenia, napríklad v oblasti etiky. Inšpiroval k štúdiu diferenciálneho počtu, ktorý môžu zainteresovaní nájsť v neurónových sieťach. Kvantový fyzik M. Tarana z pražského Ústavu fyzikální chémie J. Heyrovského objasnil, ako sa môžu meniť vlastnosti elektrického výboja pomocou chemických zlúčenín tak, aby sme viac chránili svoje zdravie i elektronické zariadenia. Popri každej prednáške lektori ochotne odpovedali na rôznorodé otázky našich študentov.

Z prednášky V. Bálinta

Prednášok na gvozáckej Noci výskumníkov sa zúčastnilo približne 90 účastníkov. Celá akcia vyvolala množstvo pozitívnych ohlasov. Veríme, že viacerí naši študenti sa raz sami stanú predstaviteľmi rôznych vedných odborov, ktorí ochotne priblížia mladým ľuďom význam svojej práce a podporia tak ich rast rovnako, ako to spravili počas prvej školskej Noci výskumníkov na GVOZE naši štyria prednášajúci. Ďakujeme.

J. Pekárová