Ľudskoprávna tematika trochu inak…

Aktivity v škole Život v škole

Dňa 2. 12. 2020 sa v rámci predmetu Občianska náuka uskutočnila on – line formou beseda na tému ,,Ženy a ich postavenie vo svete.“

K jej realizácii významne prispeli žiačky triedy III. D, ktoré pracovali na projekte, v ktorom mapovali ľudské práva žien, po dobu niekoľkých mesiacov.

Pomocou prehlbovania a rozširovania poznania v oblasti ľudských práv žien sme docielili formovanie kritického postoja účastníkov besedy k diskutovanej téme.

Odznelo množstvo negatívnych informácií ako napríklad aj to, že ženy v mnohých krajinách sveta zarábajú stále menej za rovnako náročnú prácu ako muži, v politike sa objavuje viac mužov ako žien a v mnohých krajinách sú ženy obeťami domáceho násilia, ale aj pozitívnych informácií. Jedna z nich je zaujímavá tým, že Viedeň zahájila projekt Frauen – Werk – Stadt, ktorý je zameraný na navrhovanie bytových komplexov ženami architektkami špeciálne pre potreby žien. Za povšimnutie určite stojí aj ten fakt, že volebné právo v Austrálii bolo jedným z prvých cieľov hnutia za rodovú rovnosť. V Slovenskej republike máme niekoľko oblastí, kde napriek štatistikám, ktoré hovoria v neprospech tejto problematiky, ženy zarábajú viac ako muži, napríklad ako recepčné či učiteľky v základných školách.

Žiačky sa naučili prezentovať svoju prácu, správne sa vyjadrovať a racionálne argumentovať.

Pozitívom spracovania projektu je aj to, že si uvedomili zmysel nového poznania a zaujali k sledovanej problematike kritický postoj.

Renáta Saganová